Wheels

5 tips voor motorrijden in het geval van harde wind

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Als motorrijder ben je behoorlijk overgeleverd aan de elementen. Je bent kwetsbaar. Zeker ook voor harde wind, omdat je op een balansvoertuig zit en door harde wind kun je in disbalans raken. Zowel wanneer je in beweging bent als wanneer je stilstaat met de motor. Daarom moet je voorbereid zijn op verraderlijke situaties wanneer je met harde wind met de motor de weg op gaat. Als ervaren motorrijder weet je wellicht wat te doen, maar als je nog niet zo ervaren bent, kun je misschien wel wat tips gebruiken. We bespreken vijf tips voor motorrijden bij harde wind.

Voldoende afstand houden

Als je een verstandige chauffeur bent, houd je altijd voldoende afstand van je medeweggebruikers. Dat moet je als automobilist ook doen, maar vanwege je kwetsbaarheid als motorrijder is het extra belangrijk dat je hier zelf bewust op let. Kleine foutjes kunnen immers grote gevolgen hebben voor motorrijders. Het belang van voldoende afstand houden is bij harde wind extra groot. Windvlagen en windstromen kunnen je balans soms heel plotseling beïnvloeden, en dan is het belangrijk dat je de ruimte hebt om te corrigeren. Creëer die ruimte voor jezelf, want iemand in een auto kan een stuk minder goed inschatten hoe zeer de wind jou beïnvloedt.

Wees extra voorzichtig met het inhalen van grote voertuigen

Wind wordt gebroken door objecten. Daarom kan het erg fijn zijn om achter een ander voertuig te rijden. Dat is ook wat wielrenners doen, gebruikmaken van de zogenaamde slipstream. Maar als dat object plotseling de wind niet meer voor jou blokkeert, kun je opeens een gigantische oplawaai krijgen die zo krachtig kan zijn dat je erdoor omvergeblazen wordt. Dat risico ligt in grote mate op de loer wanneer je een groot voertuig inhaalt, in het bijzonder omdat er daarbij turbulentie kan ontstaan. Dit kun je zoveel mogelijk proberen op te vangen door je stuur stevig vast te houden en je knieën goed om de motor te klemmen. Pas ook op met het passeren van grote gebouwen, want als je een gebouw voorbij bent, kun je ook in een keer een forse windvlaag te verwerken krijgen.

Rekening houden met een plotselinge verandering van de windrichting

Het lastige van wind is dat het niet altijd makkelijk is om de windrichting goed te bepalen. Zeker bij storm en hele harde windstoten is er een bepaalde, gevaarlijke mate van onvoorspelbaarheid. Het lastige daarvan is dat je je rijstijl er niet goed op kunt aanpassen. Let in het bijzonder op wanneer je over een brug rijdt, waar de wind vrij spel heeft en de kans dus aanwezig is dat je verrast wordt met een of meerdere sterke en gevaarlijke windvlagen.

Draag een aerodynamische motorhelm

Oplettendheid en een voorzichtige rijstijl zijn niet enige zaken die eraan kunnen bijdragen dat je veilig blijft wanneer je met harde wind op de motor zit. Ook kleinere zaken kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld de keuze voor een motorhelm. Natuurlijk moet je er sowieso verplicht een dragen, maar bij harde wind is het verstandig om te kiezen voor een helm die aerodynamisch is. Bijvoorbeeld een integraalhelm. Een aerodynamisch motorhelm is gestroomlijnd zodat hij zo min mogelijk frictie veroorzaakt, waardoor je dus minder door de wind beïnvloed wordt.

Zo compact mogelijk rijden

We gaan nog even door op de hiervoor benoemde frictie, die je dus kunt verminderen met een aerodynamische helm. Maar dat is niet enige wat je in die richting kunt doen. Zeker als het hard waait, is het zaak om de frictie zo veel mogelijk te verminderen, want in feite is frictie jouw vijand als motorrijder. Probeer daardoor zo compact mogelijk te zijn op de weg. Laat top- en zijkoffers achterwege, want deze steken uit en leiden er als gevolg van de frictie toe dat je motor instabieler wordt. Ook kun je je rijhouding iets aanpassen om compacter te rijden door je rug gebogen te houden en je zo klein mogelijk te maken. Zo verklein je de invloed van de wind.

Bovenal: als je niet met de motor de weg op hoeft bij harde wind, doe het dan ook niet. Zoek het risico niet onnodig op. Maar mocht je verrast worden door harde wind, neem dan de ruimte, wees extra alert en voorzichtig en pas je rijhouding aan. Die aerodynamische motorhelm kun je natuurlijk sowieso nemen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like