Lifestyle

6 tips voor makkelijker inslapen en een betere nachtrust

6 tips voor makkelijker inslapen en een betere nachtrust
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is voor onze gezondheid en ons welzijn. Toch kan het soms lastig zijn om die broodnodige rust te vinden en echt uitgerust wakker te worden. Vaak hebben we moeite met op tijd naar bed gaan, of moeite met in slaap vallen omdat ons hoofd nog vol zit met van alles.  We delen in dit artikel een aantal praktische tips die je kunnen helpen om je makkelijker in te slapen en je slaapkwaliteit te verbeteren, zodat je de welverdiende slaap kunt krijgen waar je zo naar verlangt.

Creëer een slaapvriendelijke omgeving

Voor een goede nachtrust is het essentieel dat je een rustige en comfortabele omgeving creëert. Dat betekent ten eerste dat je ervoor moet zorgen dat je op een comfortabel matras slaapt dat geschikt is voor jouw lichaam en manier van slapen, en dat je je ook senang voelt bij het beddengoed en je kussen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je slaapkamer koel, donker en goed geventileerd is om comfortabel te kunnen slapen. Ligt je mobiele telefoon op je slaapkamer? Zet dan het geluid uit en zorg dat je het scherm niet kunt zien terwijl je ligt. Staat je telefoon op de trilstand, leg er dan iets onder zodat het trillen niet een hoop herrie maakt. Heb je een smartwatch? Zet hem op de nachtstand, zodat je geen notificaties krijgt ’s nachts.

Zorg zo veel mogelijk voor een vast slaapschema

Weinig klinkt minder aantrekkelijk dan volgens een vast schema moeten leven. Je wilt spontaan kunnen zijn en in het weekend lekker genieten van je vrije tijd, in plaats van in je werkritme blijven. Feit is dat echter dat het menselijk lichaam wel houdt van routine. Daarom is een vast slaapschema toch echt aan te raden. Als je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en ’s ochtends rond dezelfde tijd opstaat, helpt dat je lichaam een natuurlijk slaap-waakritme te ontwikkelen, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en fris wakker wordt. Leuker kunnen we het niet maken, dus als je echt moeite hebt met slapen, is deze tactiek aan te raden.

6 tips voor makkelijker inslapen en een betere nachtrust

Beperk cafeïne en stimulerende middelen

Wellicht ten overvloede, maar cafeïne en slapen zijn twee dingen die niet goed samengaan. Het is niet voor niets dat je koffie drinkt om wakker te worden en je beter te kunnen concentreren. Koffie drinken moet je dus ’s avonds sowieso niet doen, maar kijk ook uit met thee, want dat heeft een vergelijkbaar effect. Stop er op tijd mee. Dat geldt ook voor cola en energiedrankjes. Je moet je lichaam voldoende tijd geven om de cafeïne af te breken voordat je gaat slapen, anders zul je merken dat je moeite hebt om in slaap te komen. Drink jij de hier genoemde zaken wel nog (laat) ’s avonds? Stop er dan eens een paar weken mee en kijk of je verschil merkt.

Ontspannen voor het slapen

Het leven staat vaak bol van de stress en spanning. Het is belangrijk om daarvan los te komen voordat je gaat slapen en eerst nog tijd gehad te hebben om te ontspannen. Probeer van ontspanning een prioriteit te maken, want dan ga je ook ontspannen naar bed. Nu houden velen van ons ervan om dan lekker een serie, film of programma te kijken, op de smartphone bezig te zijn of om te gamen, maar het is aan te raden om een uur voor het slapengaan te stoppen met kijken naar een scherm. Het licht daarvan voorkomt namelijk de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, zeker als je geen blauwfilter ingesteld hebt. Lezen is een betere keuze, of anders luisteren naar rustgeven muziek, mediteren of lekker douchen of in bad gaan.

Regelmatig bewegen is ook belangrijk voor je nachtrust

Bewegen is gezond, en regelmatig bewegen al helemaal. Dat weten we allemaal wel, maar dat wil niet zeggen dat we er allemaal ook tijd voor maken. Het probleem van sporten is dat het fijn is als je in vorm bent, maar als je nog in vorm moet komen is het juist onplezierig. Toch is het ook voor je nachtrust belangrijk om regelmatig te bewegen. Dat doe je bij voorkeur overdag, of anders vroeg in de avond. Het helpt om stress te verwerken en je lichaam moet te maken. Doe geen intensieve workouts vlak voor het slapengaan, omdat dit je juist actief kan houden en dat is nu juist wat je niet wilt als je naar bed gaat.

Vermijd zware maaltijden en alcohol voor het slapengaan

Snacks en een paar drankjes zijn lekker in de avond, maar een volle maag en alcohol kunnen je nachtrust verstoren. Eet hoogstens lichte dingen in kleine hoeveelheden de avond, zoals een handvol noten of een stuk fruit, als je überhaupt al wat moet eten. Vermijd alcohol vlak voor het slapengaan, ook al slaap je er misschien makkelijker door in. Alcohol gaat ten koste van de kwaliteit van je slaap, en je wordt er geheid minder fris door wakker.

Met deze tips, ben je goed op weg naar een betere slaapkwaliteit en een goede nachtrust. Probeer ze in je dagelijkse routine op te nemen en geef jezelf de rust die je verdient. Vergeet niet dat een goede nachtrust een investering is in je totale welzijn. Dus investeer in beter slapen en word fris wakker zodat je dag kunt rocken. Sweet dreams, man!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like