Geen categorie

Als man je haar verven: doen of niet?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Waar het voor vrouwen de normaalste zaak van de wereld lijkt, komt een man er niet snel voor uit dat hij zijn haar verft. De associatie met dergelijke schoonheidsingrepen is nog steeds dat het vrouwelijk is om op die manier met je uiterlijk bezig te zijn, en dat het dus vanzelf ook niet mannelijk is om je haar te verven. Dit terwijl wij mannen natuurlijk ook op een gegeven moment onze eigen haarkleur verliezen en grijs worden. Zijn er argumenten als man om de stap toch te maken? Kortom: moet je als man je haar willen verven, of kun je het beter gewoon niet doen?

Tijd van de baarden maakt de weg vrij

Over mannelijke ijdelheid is altijd een beetje lacherig gedaan. De associatie met homoseksualiteit werd altijd snel gelegd, en de term ‘metroseksueel’ is ook nooit echt als compliment bedoeld geweest. Maar nu baarden en snorren hartstikke hip geworden zijn, is het tij aardig aan het keren. Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die lachen om een ingevette snor, maar die zijn dan ook niet hip. Het betekent wel dat het moment aangebroken is om mannen met geverfd haar ook een eerlijke kans te geven om gewaardeerd te worden op hun zorg voor hun uiterlijk.

Doe het niet voor een ander

De vraag is wel even voor wie je het doet. Het beste maar ook vaak te snel gegeven antwoord is natuurlijk: voor mezelf. Wil je het echter stiekem toch doen omdat je denkt dan meer indruk te maken op vrouwen, dan is wellicht een klein marktonderzoek niet overbodig. Willen vrouwen wel dat een grijze of grijs wordende man er een kleurtje in doet? Ze zeggen wel eens dat een man er met de jaren beter uit gaat zien, hoewel daar ook zeker een bovengrens aan zit. Daar zit het grijs worden bij inbegrepen. Het clichévoorbeeld dat desalniettemin wel hout snijdt, is natuurlijk onze ‘vriend’ George Clooney. Die ‘ownt’ zijn grijsheid en vrouwen vinden hem er alleen maar aantrekkelijker door.

Verschillende haarkleuren aan en op je hoofd

Je kunt je haar dus zwart verven omdat je meer nadelen dan voordelen ziet aan het grijs worden. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ‘verloop’ in de haarkleur van je baard en/of snor ten opzichte van het haar op je hoofd hebt, en dat je dat niet prettig vindt. Het is gek hoe het lichaam op verschillende plekken anders kan denken over welke kleur haar eruit moet steken, maar je bent eraan overgeleverd. Het verven van je baardhaar is uiteraard wel mogelijk, maar misschien niet de meest praktische keuze. Stoor je je aan verschillende kleuren haar op en aan je hoofd, dan is verven van het haar op je hoofd misschien wel handiger. Maar wederom: praat jezelf niet aan dat het noodzakelijk is. Ook als een kameleon op het gebied van lichaamsbeharing kun je er immers best verzorgd uitzien.

In een bepaalde scene

Begeef je jezelf in een bepaalde scene en hoort daar een bepaalde stijl bij waar je jezelf mee wilt identificeren? Wil je goth of hardrocker zijn, dan is je haar zwart verven natuurlijk best een gangbare optie. Het is niet per se goed voor je representativiteit op de arbeidsmarkt, maar jouw identiteit moet natuurlijk wel passen bij je persoonlijkheid. Van proberen te zijn wie je niet bent, wordt immers niemand gelukkig.

Blonderen bij midlife crisis

Er zijn natuurlijk wel echt dingen die je beter kunt laten. Zit je echter midden in je midlife crisis en ben je van plan je haar te blonderen, dan raden we je dat vriendelijk af. Jij denkt wellicht dat het er fris en jong uitziet, maar de realiteit is dat zowat je hele omgeving het herkent als onnatuurlijk en de bedoeling erachter zo kan invullen. Er is naast de sportauto immers niets wat zo erg ‘midlife crisis!’ schreeuwt als een man van middelbare leeftijd die opeens onnatuurlijk blond haar heeft. Vooral laten zitten dus, want zoals we eerder al stelden zijn er zat vrouwen die grijs juist sexy vinden. In tegenstelling tot een geblondeerde kop straalt het immers volwassenheid uit, en dat is wat veel dames zoeken in een man. En zeggen vaak te missen ook, maar dat is een discussie om een andere keer te voeren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like