Lifestyle

De 7 meest ongemakkelijke momenten tijdens een eerste date (en hoe je ermee kunt omgaan)

De 7 meest ongemakkelijke momenten tijdens een eerste date (en hoe je ermee kunt omgaan)
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het is niet altijd gemakkelijk om de liefde te vinden. Het verloopt niet altijd op een natuurlijke en comfortabele manier. Wat ongemak hoort natuurlijk ook wel bij het ontdekken van elkaar, want dat maakt het ook spannend. Dat neemt niet weg dat ongemakkelijke situaties extra zwaar kunnen wegen als je in de fase zit waarin je indruk op elkaar wilt maken. Zeker tijdens een eerste date is het zeer waarschijnlijk dat er momenten komen die stroef kunnen zijn. Hoe reageer je daar dan het beste op? We bespreken de zeven meest ongemakkelijke momenten tijdens een eerste date en hoe je ermee kunt omgaan.

Onhandige begroeting

Als je je date voor het eerst ontmoet, kan de begroeting soms behoorlijk ongemakkelijk zijn. In veel gevallen weet je niet of je moet kiezen voor een knuffel, een zoen, een handdruk of gewoon een vriendelijke glimlach. Als de begroeting inderdaad wat ongemakkelijk verloopt, laat het dan niet meteen de sfeer bepalen en probeer er luchtig mee om te gaan. Maak een grappige opmerking over hoe je soms onhandig kunt zijn met begroetingen en laat zien dat je het moment niet al te serieus neemt. Wees ook mild als je date wat onhandig overkomt en stel haar of hem op het gemak.

Stiltes in het gesprek

Niets is zo ongemakkelijk als een langdurige stilte tijdens een date. Het kan voelen alsof de energie uit de lucht wordt gezogen en je niet weet wat je moet zeggen om het gesprek weer op gang te brengen. Op andere momenten kan het al ongemakkelijk zijn, maar op een eerste date waarop je een goede indruk wilt maken en toch een bepaalde hoop op een klik hebt, is het extra vervelend om in zo’n stilte terecht te komen. De beste manier om hiermee om te gaan, is door je date een open vraag te stellen die het gesprek kan aanwakkeren. Vraag bijvoorbeeld naar hun favoriete reisbestemming of wat hen het meest enthousiast maakt over hun werk. Dit opent nieuwe gespreksonderwerpen en helpt de stilte te doorbreken. Het klinkt misschien fout, maar bedenk eventueel al van tevoren een aantal van deze ‘noodvragen’.

De 7 meest ongemakkelijke momenten tijdens een eerste date (en hoe je ermee kunt omgaan)

Ongemakkelijke onderwerpen

Niet alleen jij kan een uitweg proberen te vinden uit die stilte, maar je date wellicht ook. Soms kunnen daardoor gesprekken een ongemakkelijke wending nemen, bijvoorbeeld wanneer er gevoelige onderwerpen ter sprake komen. Dit kan variëren van zaken over politiek en religie waar je elkaar niet in kunt vinden tot wat al te intieme verhalen over ex-partners of familieproblemen. Als je merkt dat het gesprek een ongemakkelijke richting opgaat, probeer dan tactvol van onderwerp te veranderen. Stuur het gesprek naar een luchtiger onderwerp waar jullie beiden comfortabel mee zijn.

Verkeerde dingen zeggen

Soms zeggen je per ongeluk dingen die verkeerd worden opgevat of die ongemakkelijk kunnen zijn voor je date. Dat doe je niet expres, maar het kan wel een reactie veroorzaken. Als je merkt dat je iets hebt gezegd dat ongemak veroorzaakt bij je dat, bied dan je excuses aan en leg uit wat je eigenlijk bedoelde. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren, te laten zien dat je bereid bent om verantwoordelijkheid te nemen voor je woorden en te tonen dat je oog hebt voor de gevoelens van je date.

Fysieke ongemakken

Een luid knorrende maag, een onverwachte niesbui of zelfs een ongelukje… fysieke ongemakken kunnen jou of je date ook tijdens een die eerste date overkomen. Het belangrijkste is om hier luchtig mee om te gaan. Maak een grapje over de situatie en laat zien dat je je niet te veel laat beïnvloeden door kleine ongemakken. Het toont ook je menselijke kant en kan de spanning verminderen.

Het betalen van de rekening

Het moment waarop de rekening komt, is voor sommigen een moment van waarheid maar kan vooral ook ongemakkelijk zijn. Als man wordt van niet zelden van je verwacht dat je het initiatief neemt en aanbiedt om de rekening te betalen. Maar sommige vrouwen geven er de voorkeur aan om de kosten te delen. Als je date daarop aandringt, accepteer dit dan ook en verdeel de kosten eerlijk. Het gaat erom dat je respect toont voor diens wensen en voorkeuren, want ook dat maakt onderdeel uit van een goede indruk achterlaten.

Het einde van de date

Het afscheid nemen aan het einde van de date kan ook een ongemakkelijk moment zijn, vooral als je niet weet hoe je het op een natuurlijke manier moet doen. Misschien vond je het niets, of weet je niet of jullie er hetzelfde gevoel bij hebben. Bedank je date in ieder geval voor de leuke tijd en laat haar weten dat je het leuk vond om haar te ontmoeten. Als je geïnteresseerd bent in een vervolgdate, laat dat dan subtiel weten, maar forceer het niet als het moment niet goed voelt.

Ongemakkelijke momenten maken deel uit van het daten en zijn eigenlijk niet geheel te voorkomen, hoe graag je dat misschien ook zou willen. In de wetenschap dat ze gaan komen, is het belangrijk is om er luchtig mee om te gaan. Door deze momenten met humor en zelfvertrouwen te benaderen, kun je ervoor zorgen dat je date soepeler verloopt en de kans vergroten dat jullie beiden een positieve ervaring hebben. En onthoud ook: een echte connectie kun je niet forceren, dus als er geen klik is, moet je jezelf dat niet kwalijk nemen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like