De Baard Van

De baard van Jeroen Janssens

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Elke week plaatsen we hier een mooi interview met een trotse baarddrager. We zijn benieuwd naar de reden van de baard en uiteraard hoe ze deze verzorgen. Wil jij hier zelf een keer staan of ken je iemand die hier moet staan? Neem dan contact met ons op. Vandaag hebben we de baard van Jeroen Janssens.

Wat is je naam?

Jeroen Janssens (People call me Jeru of Gringo, don’t ask)

Hoe oud ben je?

35 in september…

Wat doe je in het dagelijks leven?

Naast Jack of all trades, Master of none, ben ik sinds 1 april 2015 (no joke) opgestart als zelfstandige. Op papier officieel als aromatherapeut en private label, maar met hierin onder andere een eigen merk Leonis Barbam. Dit is het 1e Belgische brand in ambachtelijke baard en snor verzorgende producten, allen op 100% natuurlijke basis. Pogonotrofie Extraordinaire ??

Hoe lang heb je al een baard en waarom?

Altijd al een stoppelbaardje gehad sinds de baardgroei, van tijd tot tijd gladgeschoren. Tegen 2010 was ik het scheren danig beu dat ik de boel liet groeien en bij regelmaat bijtrimde. 2 jaar later deed ik’m nog eens volledig af, waarbij de confrontatie met de kin zodanig bizar en afschrikwekkend was dat ik besloot’m nooit meer af te scheren. Nu zit ik aan de 3 yeard or threard so to speak.
De aanvankelijke reden was dus de pest aan scheren. Nu zou ik er uren over kunnen filosoferen rond drijfveren, geschiedenis, verzorging, sociaal aspect… hetgeen op zich nog een reden is. Baarden zijn op zich als dusdanig interessant. Ik kan nu alvast ook zeggen dat het een soort middelvinger naar het conformisme is. Hetgeen misschien bizar klinkt gezien heel wat mensen de baard net met een trend associëren. Nu, gezien baarden er sowieso eerst waren en de scheerders later, alsook het feit dat de eerste berichten van baardverzorging 4000 jaar terug dateren, verklaart de trend statement nihil.

Heb je een baardenheld?

Tgoh! Bij Leonis Barbam heb ik met de verschillende producten gewerkt rond epische baarden; Zeus, Odin, Blackbeard, Ned Kelly, Barbarossa,… en er komen er nog meer aan. Maar ik denk dat iedereen die z’n baard met trots draagt al een hero streepje in my book heeft.

Wat vindt je directe omgeving ervan?

Hoe zal ik het stellen. “All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.” – Arthur Schopenhauer

Maar ik heb alle beardcomments van A tot Z al gehoord ondertussen. Van haat tot liefde. De baard is een uitstekend schild.

Hoe verzorg je je baard?

Met liefde 😉 Maar de basis gaat doorgaans als volgt. Douchen, (baard was ik met Leonis Barbam shampoo en conditioner 1 keer in de week) spoelen, na de douche de natte baard voorzichtig borstelen met de Wet Brush, zachtjes droog deppen met een handdoek, baardolie (+ balsem als ik’m meer in vorm wil houden) inmasseren op de vochtige baard, inborstelen met een soft boar bristle borstel, naborstelen met een Leonis Barbam boar bristle borstel en uitkammen met een Leonis Barbam ossenhoorn kam.
Beetje in vorm brengen met de hand en done!

Ben je wel eens bij een barbershop geweest? Zo ja welke?

Regelmatig, bij klanten, maar zelf nog nooit als klant, tot enkele weken geleden voor de eerste keer. Bij Schorem, Rotterdam.

Hoe was de ervaring/beleving bij de barbershop?

EPIC! En hoewel ik niet meteen de vergelijking kon maken, had ik onmiddellijk een gevoel van thuiskomen en weten dat m’n baard in goede handen was. Daar waar ik bij vorige kansen om in de barberchair te kruipen vroegtijdig afhaakte.

Wat betekent de baard voor je?

Best veel in verschillende aspecten. Ik zou het deels kunnen omschrijven zoals Sailor in de film Wild at Heart het over z’n Snakeskin jacket heeft. “Did I ever tell ya that this here jacket represents a symbol of my individuality, and my belief in personal freedom?” Maar dan over de baard.

Wat vind je van debaard.nl?

Helemaal top! Een van de beste allesomvattend, baardgerelateerde sites out there!

Wat zou je graag nog meer op debaard.nl willen zien?

Misschien meer internationaal gericht? Hoewel het NL en Nederlandstalig aspect keeps it more local. Wat ook net z’n charme heeft.

Wil je nog iets kwijt over baarden?

Elke man met de nodig genetische aanleg tot ietwat baardgroei zou op z’n minst 1 keer in z’n leven een epische baardqueeste moeten vervullen.

“Growing a beard is a habit most natural, Scriptural, manly and beneficial.”
en “Your character tells the world you are a real man. Your beard is merely the exclamation point.”

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like