Geen categorie

Deze 8 folk albums verdienen een plek in jouw muziekcollectie

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Folk muziek kent tal van vormen en stijlen en heeft zijn stempel gedrukt op veel bekende en onbekende muziek, zowel in de popgeschiedenis als de hedendaagse muziek. In de afgelopen decennia, zeker vanaf de jaren ’60, zijn er tal van fantastische platen uitgebracht die op de een of andere manier in dit genre passen. We hebben het daarbij niet over traditionele muziek zoals Ierse folk muziek van Ierse folk bands, maar folk muziek van artiesten die je onder ‘populaire muziek’ zou kunnen scharen. We zetten acht folk albums op een rijtje die een plek verdienen in jouw muziekcollectie.

Donovan – A Gift From A Flower To A Garden

Britse folkie/hippy Donovan bracht in 1967 het eerste dubbelalbum in de geschiedenis van de populaire muziek uit, en het is meteen ook een fantastisch album voor zij die van lieflijke, zomerse folk houden. De eerste helft is meer popgericht met onder andere de hit flower power hit ‘Wear Your Love Like Heaven’, en het tweede deel is folk in de traditionele zin met kleine originele, verhalende liedjes om bij weg te dromen.

Al Stewart – Between The Wars

Er is niemand die klinkt als Al Stewart. Zijn aparte, erg Britse zang en liedjes die sterk op historie geïnspireerd zijn, zijn dan ook niet voor iedereen. Hoewel hij zijn hoogtijdagen beleefde aan het einde van de jaren ’70, is dat album uit het begin van de jaren ’90 misschien wel zijn mooiste. Het zit vol met prachtig, welluidend gitaarspel en teksten geïnspireerd op de tijd tussen de twee wereldoorlogen.

Lloyd Cole – Music In A Foreign Language

De populariteit van literaire popmuzikant Lloyd Cole verstomde wat in de tweede helft van de jaren ’90. Dat leidde uiteindelijk tot het besluit om thuis een album in elkaar te knutselen, met uitstekend resultaat. Music In A Foreign Language zit vol met mooie, kleine liedjes die een snaar weten te raken en geen van allen overdreven geproduceerd zijn. Het beklemmende ‘My Other Life’ is in het bijzonder de moeite van het beluisteren waard.

Nick Drake – Bryter Layter

Nick Drake is een folklegende die niet tot de berucht ‘Groep van 27’ hoort, omdat hij op zijn 26e al overleed. Drake liet drie mooie folkalbums achter, waarvan Bryter Layter het breedst gearrangeerd is. De sfeer is dromerig, maar altijd een beetje naargeestig en vooral ook erg Engels. Drake heeft een bijzonder stemgeluid dat doet denken aan Colin Blunstone, die we kennen van The Zombies en de Alan Parsons Project-hit ‘Old and Wise’.

Van Morrison – Veedon Fleece

Ierser dan de Noord-Ier Van Morrison wordt het niet in deze lijst. Morrison combineert Ierse folk met een hoop soul en heeft zo een hele reeks aan bijzonder geslaagde platen afgeleverd. Deze klassieker kwalificeert zich het beste als folk en als je je ogen dichtdoet wordt je vanzelf meegenomen naar het groene, glooiende landschap van het Ierse eiland. De stem van Morrison herken je overigens uit duizenden, wat ook weer tot gevolg heeft dat niet iedereen ervan houdt.

Eddi Reader – Eddi Reader

Schotse folkzangeres Eddi Reader kennen we vooral als de stem van Fairground Attraction op de hit ‘Perfect’ (it’s got to beeeeeeeee… perfect!), maar maakte later vele soloalbums die veel meer folk zijn. Dit, het tweede album, is de beste. Reader kan fantastisch zingen en komt uitstekend tot haar recht op deze set memorabele folk-pop liedjes.

Mindy Smith – One Moment More

De Amerikaanse Mindy Smith heeft een van de fijnste zangstemmen ter wereld om naar te luisteren. One Moment More is haar debuut, maar dat zou je niet zeggen, want het klinkt als het werk van een ervaren singer-songwriter. De nummers zijn stuk voor stuk hartbrekend en enigszins verslavend. Ze maakte nooit meer een album zo goed als deze.

10,000 Maniacs – In My Tribe

Als je houdt van folkmuziek met een geëngageerde boodschap, dan is het werk van 10,000 Maniacs toen zangeres Natalie Merchant nog meedeed het moederschip (na de folk van de jaren ’60 natuurlijk). Samen met Our Time In Eden is dit het beste album van een van de betere band folk bands uit de geschiedenis. Het album is gevuld met liedjes over zaken als kindermishandeling, alcoholisme en ongeletterdheid, allen verpakt in aantrekkelijke arrangementen. De wat vanuit de keel komende stem van Merchant is overigens niet voor iedereen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like