Lifestyle Sports

UEFA Nations League

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De Nations League, een nieuwe competitie van de UEFA waar in totaal 55 landen aan mee doen. De reden voor deze nieuwe league is dat de UEFA klaar is met zinloze oefenwedstrijden, maar betekenisvolle en competitieve wedstrijden willen. Iets wat de gemiddelde voetballiefhebber alleen maar zal waarderen!

Nations League uitleg

Er doen in totaal 55 landen mee aan de Nations League. Deze zijn onderverdeeld in vier verschillende divisies: A, B, C en D. In divisie A zitten de 12 landen die volgens de FIFA ranking het hoogste genoteerd staan. In divisie B de 12 landen die daarop volgen. In divisie C zitten 15 landen en in divisie D zitten 16 landen. In divisie D zitten dus de echte kleine (voetbal) landen, zoals Liechtenstein en de Faeröer Eilanden. Per divisie worden de landen onderverdeeld in vier poules. Binnen deze poules nemen de landen het tegen elkaar op. Per divisie verschilt het hoeveel landen er in poule zitten.

De vier winnaars van de poules uit divisie A gaan tegen elkaar strijden om de titel van de Nations League. Deze strijd zal begin juni 2019 plaatsvinden. Hier worden twee halve finales, een troostfinale en een finale gespeeld. Alleen de landen die momenteel in divisie A beginnen, maken dit jaar kans op de Nations League titel.

Promotie en degradatie

De vier landen die eerste worden in de poules van divisie A, kwalificeren zich voor het eindtoernooi. Maar wat gebeurt er met de overige 51 landen? De poule winnaars van divisie B, C en D promoveren zich en spelen over twee jaar, tijdens de volgende Nations League, in een hogere divisie. De verliezers van divisie A, B en C degraderen en gaan dus een divisie lager spelen.

Om te promoveren moet je dus eerste worden in een poule waar drie of vier landen in zitten. En als je degradatie wilt voorkomen, moet je niet laatste worden. In een poule van drie teams kun je maximaal 12 punten halen. Dit kan dus leiden tot een spannende eindstrijd of een waarschijnlijke winnaar na twee rondes.

Play-offs en EK 2020

Aan het eind van het toernooi heb je zestien poule winnaars. Deze nemen het in maart 2020 tegen elkaar op in de play-offs voor een ticket voor het EK van 2020. Door middel van een halve finale en finale plaatst de winnaar van een divisie zich voor het EK. Zo komt er dus uit elke divisie een EK deelnemer en dit zou dus zo Liechtenstein kunnen zijn.

Je kunt dus door goede prestaties in de Nations League en daarna in de play-offs 1 van de 24 tickets voor het EK 2020 bemachtigen. Daarnaast is er ook een regulier kwalificatie programma, waar de overige 20 deelnemers vandaan komen. Hiervan zal de loting in december 2018 plaatsvinden.

Stel dat een land via het reguliere kwalificatie programma een ticket bemachtigt, dan vergeeft dit land zijn plek in de play-offs van de Nations League. Dit play-off ticket gaat dan naar het beste, nog niet geplaatste land uit dezelfde divisie. Zo zullen er waarschijnlijk nog een aantal landen blij verrast worden!

De loting

De loting is een tijdje geleden gedaan. Dit zijn de verschillende poules per divisie:

Divisie A
Poule 1: Duitsland, Frankrijk, Nederland
Poule 2: België, Zwitserland, IJsland
Poule 3: Portugal, Italië, Polen
Poule 4: Spanje, Engeland, Kroatië

Divisie B
Poule 1: Slowakije, Oekraïne, Tsjechië
Poule 2: Rusland, Zweden, Turkije
Poule 3: Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina, Noord-Ierland
Poule 4: Wales, Ierland, Denemarken

Divisie C
Poule 1: Schotland, Albanië, Israël
Poule 2: Hongarije, Griekenland, Finland, Estland
Poule 3: Slovenië, Noorwegen, Bulgarije, Cyprus
Poule 4: Roemenië, Servië, Montenegro, Litouwen

Divisie D
Poule 1: Georgië, Letland, Kazachstan, Andorra
Poule 2: Wit-Rusland, Luxemburg, Moldavië, San Marino
Poule 3: Azerbeidzjan, Faeröer Eilanden, Malta, Kosovo
Poule 4: Montenegro, Armenië, Liechtenstein, Gibraltar

Nederlands Elftal

Nederland stond op moment van loting twaalfde in de FIFA ranking. Dit betekent dat ze in divisie A terecht zijn gekomen. Na een zware loting zijn we uitgekomen bij Frankrijk (winnaar WK2018) en Duitsland (winnaar WK2014) als tegenstanders. Niet bepaald de makkelijkste poule. Laten we hopen dat Koeman en zijn mannen er het beste van maken en vooral niet als laatste eindigen in de poule. Want tenslotte willen we toch ook het liefst de Nations League cup pakken en dat lukt alleen vanuit divisie A.

Komende zondag neemt Nederland het op tegen Frankrijk om 20:45. De rest ziet het speelschema er als volgt uit:

6 september 2018           Duitsland-Frankrijk (0-0)
9 september 2018           Frankrijk-Nederland
13 oktober 2018              Nederland-Duitsland
16 oktober 2018              Frankrijk-Duitsland
16 november 2018          Nederland-Frankrijk
19 november 2018          Duitsland-Nederland

Nations League

De Nations League is dus eigenlijk een compleet nieuwe competitie, waardoor veel nutteloze oefenwedstrijden worden geschrapt. Het toffe aan deze competitie is dat er ook een land uit divisie D mee gaat doen aan het EK 2020. Zo krijgen jongens die het grote podium nooit zien, toch een kans om dit ervaren. Hoe Nederland het tijdens de Nations League zal doen, horen we half november. Laten tot die tijd op spanning en sensatie hopen.

Selectie Nederlands Elftal

Keepers:
Jasper Cillessen (Barcelona), Sergio Padt (FC Groningen), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging:
Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Bournemouth), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Daryl Janmaat (Watford), Matthijs de Ligt (Ajax), Kenny Tete (Olympique Lyon), Stefan de Vrij (Inter)

Middenveld:
Donny van de Beek (Ajax), Frenkie de Jong (Ajax), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Kevin Strootman (Olympique Marseille), Tonny Vilhena (Feyenoord), Ruud Vormer (Club Brugge), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval:
Ryan Babel (Besiktas), Memphis Depay (Olympique Lyon), Luuk de Jong (PSV), Justin Kluivert (AS Roma), Quincy Promes (Sevilla).

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like