Entrepreneurship Lifestyle Tech

De wereld van Bitcoin en cryptocurrency

bitcoin
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De hele wereld heeft het over Bitcoin. Je hebt van die mensen die helemaal wild worden zodra je het woord Bitcoin of cryptocurrency zegt. Maar de meeste mensen zitten vol vraagtekens als het hierover gaat. Wat is het? Wat doet het? Hoe kan ik er rijk mee worden? Wij vertellen het je!

De Blockchain

Het hele idee achter Bitcoin en andere cryptocoins (ook wel Altcoins genoemd) komt eigenlijk voort uit de hele ‘f*ck the system’ ideologie. Salarissen, transacties, belastingen en boekhoudingen worden altijd gecontroleerd door een overheid, bank of notaris. Bitcoin vindt dat de controle van al het geld (maar ook andere zaken) niet bij één instantie moet liggen, maar dat alles openbaar bekend gemaakt moet worden in één centrale, openbare administratie. Deze administratie heet de Blockchain. Dit is een netwerk wat bestaat uit allemaal computers die continu de administratie bijhouden. Al deze computers controleren elke transactie. Zodra één ding niet overeenkomt met informatie vanuit een andere computer in de Blockchain, ontstaat er een error en gaat de transactie niet door. Hierdoor kan je niet sjoemelen met geld, want alles moet kloppen voordat de transactie wordt goedgekeurd.

Bitcoin en Altcoins

Bitcoin is de eerste en bekendste cryptovaluta die er is. De coin en de ideologie is gecreëerd in 2009 door Satoshi Nakamoto. Tot de dag van vandaag weet niemand wie dit is. Het kan dus een groep of een individu zijn. Vele hebben geclaimd dat Elon Musk van Tesla het brein achter Satoshi’s uitvinding is, maar helaas is er geen concreet bewijs. Na Bitcoin kwamen vrij snel andere cryptocurrency. Deze andere coins noemen we Alternatieve coins of simpelweg Altcoins. Naast Bitcoin zijn er ontzettend veel Altcoins. Elke dag komen er nieuwe bij en elke dag vallen er wat af. Grotere Altcoins van dit moment zijn Euthereum (ETH), Ripple (XRP), BitcoinCash (BCH) en Litecoin (LTC).

Iedere coin heeft een eigen technologie. De grotere coins hebben logischerwijs een betere en snellere technologie dan andere. De waarde van de munten stijgt en daalt mee met de markt, maar ook binnen de markt kan er terrein gewonnen worden. Heb je interesse in een coin? Verdiep je dan eerst in de technologie. Dat klinkt heftig, maar het komt neer op het lezen van hun doel en hoe zij de Blockchain technologie toepassen.

Succes verhalen

Allemaal interessant natuurlijk, maar laten we eerlijk zijn Bitcoin is aantrekkelijk vanwege de succesverhalen. Hoe zijn mensen zo rijk geworden door het kopen van cryptovaluta? Eigenlijk was het niets meer dan een kwestie van op tijd instappen. Als je op 1 januari 2011 voor 100 dollar Bitcoins had gekocht, kreeg je er 333,333333 Bitcoin voor terug. Deze coins waren op 1 januari 2018 maar liefst 4 miljoen dollar waard. Ook door de jaren heen waren er nog genoeg instapmomenten gezien de prijs nog lang betaalbaar bleef. De vraag is alleen of de prijs ooit weer zal stijgen. Helaas koop je vandaag de dag met 100 dollar slechts 0,02 Bitcoin.

De wereld van cryptocurrency is uiteindelijk een bubbel. Het ene moment stijgt de markt ontzettend en op andere momenten zakt het hard in. Er zijn weinig voorspellende factoren. Je moet je daarom goed inlezen voordat je besluit jouw euro’s om te wisselen voor digitaal geld. Iets wat op ieder moment niets meer waard kan zijn, maar ook zo ineens miljoenen waard kan zijn. Je moet dus goed nadenken of je dit risico aan wilt gaan. Wijs is de eeuwen oude les: Stop niet alles wat je hebt erin. Dat is gewoon dom. Maar als je een wat geld kunt missen, kun je de gok nemen. Wie weet worden jouw coins ooit miljoenen waard!

Cryptocurrency kopen

Bitcoin of Altcoins kopen is vrij simpel. Je gaat naar een van de vele sites waar je cryptocurrency kunt kopen en wisselt je euro’s in voor cryptovaluta. Nu is de vraag welke coins je wilt kopen. De beste tip is: kies niet blind een coin. Lees over de coin en bekijk analyses op bijvoorbeeld YouTube. Als je denkt dat je de juiste coin hebt gevonden, kun je deze kopen. Vervolgens kun je twee dingen doen:

Slapend rijk worden
Je kunt je nieuwe valuta voor altijd in je wallet bewaren en hopen dat het op een dag miljoenen waard is. Zo deden de eerste mensen het ook, alleen is het nu nog steeds handig om te doen? Niemand weet het. Het zou zo kunnen zijn dat de Bitcoin hard stijgt. Misschien is de Bitcoin later wel een miljoen of meer waard. Of we komen erachter dat het dit toch niet de nieuwe technologie is waar we op zitten te wachten, alles flopt, iedereen is z’n geld kwijt en er ontstaat weer een nieuwe crisis. Laten we vooral hopen dat dit laatste niet gebeurt. Maar goed, je kunt de coins dus lang bewaren en af en toe kijken hoeveel ze waard zijn, maar het biedt geen garantie op winst.

Inslaan en doorverkopen
Mensen die zeggen dat ze handelen in crypto, doen het op deze manier. Je houdt de koersen in de gaten. Je koopt in wanneer een coin goedkoop is en verkoopt deze door wanneer de prijs stijgt. Dit kost veel tijd en aandacht, maar een werkweek van 40 uur kost dat ook! Stel je koopt vandaag een coin die 100 euro waard is en over drie dagen is de coin 120 waard. Dan verkoop je de het en heb je 20 euro verdient. Dit is niet veel, dus de grotere jongens leggen vaak iets meer neer. Verwacht overigens niet dat de markt letterlijk om de drie dagen 20% stijgt, want dan was iedereen al miljonair geweest. Er zijn ook coins die een euro, een cent of nog minder waard zijn. Begin hiermee, want het is leuker om 10 000 coins te hebben, dan 10. En stel dat deze coins ooit een miljoen waard worden, is je marge veel groter dan bij een coin die nu 100 euro waard is.

Ga je het doen?

Bitcoin en andere cryptocurrency zijn een nieuwe technologie die ervoor zorgt dat de financiële administratie totaal wordt blootgelegd, zodat alles altijd klopt. Veel mensen zijn rijk van geworden van handelen in cryptocurrency, alleen het blijft een soort gok. De markt is erg onzeker en kan elk moment instorten. Aan de andere kant kan je geld ook in een paar dagen ineens 250% meer waard te zijn dan toen het op de bank stond. Het is een risico wat je kunt nemen. Of je er echt nog miljonair mee kunt worden? Niemand weet het echt, maar als je je echt verdiept en gaat handelen, kun je in ieder geval voldoende verdienen om de boodschappen van te doen. Al kun je die nog niet met je nieuwe crypto coins betalen.

 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like