Lifestyle

Waarom is de mannengriep erger dan de vrouwengriep?

Waarom is de mannengriep erger dan de vrouwengriep?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Wij mannen hebben een reputatie waar het aankomt op ziekzijn: we stellen ons graag aan. Althans, dat is de perceptie die vrouwen van ons hebben. Uit die notie is ook het concept van de ‘mannengriep’ ontstaan: het idee dat als mannen de griep hebben het simpelweg heviger is dan als vrouwen de griep hebben. Dat wordt vaak schertsend gebruikt, maar het idee is al zo prominent dat er daadwerkelijk onderzoek naar gedaan wordt. Het kan toch niet zo zijn dat alle mannen zich aanstellen? We proberen een analyse te maken van waarom de mannengriep toch zo erg is.

Onderzoek bevestigt de mannengriep

Laten we eerst eens de wetenschap erbij halen, want zoals gezegd wordt er onderzoek gedaan naar de mannengriep. En wat denk je? Een onderzoek uitgevoerd door de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten toont aan dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen mogelijk een beschermende rol speelt bij het verminderen van de agressieve symptomen van de griep, waardoor vrouwen er minder last van hebben dan mannen. Tijdens het onderzoek werden cellen uit de neus van zowel mannen als vrouwen verzameld en blootgesteld aan zowel het griepvirus influenza A als oestrogeen. Opmerkelijk genoeg vermenigvuldigde het virus zich minder snel in de cellen van vrouwen in vergelijking met de mannelijke cellen. Misschien stellen we ons dus wel helemaal niet aan en worden we dus onheus bejegend door vrouwen omdat we toch echt bepaalde symptomen als intenser ervaren, zoals hoesten, keelpijn of vermoeidheid.

Waarom is de mannengriep erger dan de vrouwengriep?

Perceptie door sociale en culturele verwachtingen

In deze maatschappij worden wij mannen aangemoedigd om stoer en onkwetsbaar te zijn. Maar laten we eerlijk zijn, soms voelen we ons gewoon beroerd. Wanneer de griep ons te pakken krijgt, voelen we ons als een krijger die even uit de strijd wordt gehaald. Maar door toe te geven aan die klachten, voldoen we ook niet meer dan aan dat sociale en culturele verwachtingspatroon van de man. We zijn niet meer de sterke krijger die nooit klaagt, maar een opeens een zeurpiet in de perceptie overdreven aan het klagen is. Het feit dat je uit je rol valt, speelt dus zeker mee in het idee dat mannen zich aanstellen als ze ziek zijn. En dat terwijl we zojuist hebben kunnen lezen dat er wel degelijk zoiets bestaat als de mannengriep!

Zorg en aandacht

Hoe modern en geëmancipeerd we met z’n allen ook willen zijn, feit is dat diep van binnen de vrouw toch de moederkloek is en de man de jager en dat vrouwen daardoor meer gericht zijn op het bieden van zorg en mannen op het ontvangen ervan. Daardoor zijn vrouwen meer geneigd voor zichzelf te zorgen als ze zich ziek voelen en verwachten mannen meer dat er voor hen gezorgd wordt. De mate waarin verschilt natuurlijk wel, maar het speelt wel degelijk mee. Laat deze innerlijke instincten je er overigens niet van weerhouden om extra goed voor je vrouw of vriendin te zorgen als zij ziek is, want alleen omdat ze goed voor zichzelf kan zorgen wil niet zeggen dat ze niet jouw zorg en aandacht kan gebruiken. Dat vind jij als man immers ook maar wat fijn om te ontvangen.

Het treft jou

Een andere, belangrijke reden waarom de mannengriep zo erg is, is omdat hij jou treft, en alles wat jou treft komt harder aan dan wat een ander treft. Het is nu eenmaal de mens eigen om zelfmedelijden hebben als je ziek bent. En ook is het zo dat alles wat je onder de leden kunt hebben doorgaans op dat moment het vervelendste is wat je had kunnen hebben. Heb je de griep, dan had je liever een gebroken been gehad en andersom. Ziek zijn is nu eenmaal klote en in jouw perceptie erger dan wanneer iemand anders ziek is. Maar hoe je dat ziek zijn ondergaat en uitdraagt, dat is wellicht wel een keuze.

Door al dat gedoe over de mannengriep en dat we ons zouden aanstellen lijkt het alsof we onze klachten niet serieus mogen nemen. Maar we hebben het recht om ons rot te voelen als onze gezondheid ons in de steek laat en erover te klagen. Het betekent niet dat we zwak zijn, integendeel, het toont juist onze menselijke kant. Soms hebben we een beetje extra zorg en aandacht nodig. Dat wil echter niet zeggen dat je het hoeft te overdrijven, maar een beetje begrip voor de mannengriep zou geen kwaad kunnen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like