Lifestyle

Voors en tegens voor de vlinderdas als onderdeel van jouw dagelijkse outfit

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De vlinderdas is bij heren weer helemaal in. Niet alleen bij formele situaties, maar ook als onderdeel van het dagelijkse outfit is de vlinderdas steeds vaker weer present, omdat veel mannen er graag mooi afgekleed en met goed getrimd gezichtshaar erbij willen lopen. Is dat een goede ontwikkeling? We bespreken de voors en tegens van de vlinderdas als onderdeel van je dagelijkse outfit.

Een stijlvolle toevoeging aan je outfit

De nummer één reden om een vlinderdas toe te voegen aan je dagelijkse outfit is stijl. Steeds meer mannen zijn zich bewust van stijl, zeker in de hipstergemeenschap. Pantalons en bretels zijn geen uitzondering meer voor een gewone dag. Wat ooit ouderwets gevonden werd, is weer helemaal geaccepteerd en zelf modieus. De vlinderdas maakt onderdeel uit van die trend. Als je het belangrijk vindt om stijlvol over te komen, dan kun je door middel van het dragen van een vlinderdas met pochet, bijvoorbeeld, uiten dat je net even wat beter nagedacht hebt over je outfit. In de ogen van sommigen ben je dan misschien een beetje een dandy, maar je bent in de meeste gevallen wel de best geklede persoon in de ruimte.

Aandacht en zelfvertrouwen

Een vlinderdas heeft ook een sociale functie: het kan een gesprek tussen vreemden op gang helpen. Mensen die op een bijzondere manier uitgedost zijn, kunnen namelijk ook vaak op complimenten of ander soort commentaar rekenen. De vraag is natuurlijk wel of je hierop zit te wachten. Je valt op met een vlinderstrik wanneer je deze niet duidelijk voor een speciale gelegenheid draagt en dat is wel een keuze die je bewust moet maken. Deze aandacht kan je echter ook zelfvertrouwen geven, mits positief natuurlijk. Ook dat kan een reden zijn om een wat gewaagdere keuze te maken.

Gaat stijl boven comfort?

Als je modeguru’s op televisie moet geloven, is comfort een scheldwoord. Hoe je eruit ziet is belangrijker dan of je je comfortabel voelt in je kleren. Tot op zekere hoogte zit hier wel wat in. Hoe comfortabel is immers een trainingspak, maar dat wil nog niet zeggen dat het je dagelijkse outfit moet worden. Feit blijft dat iets om je nek hebben simpelweg niet comfortabel is. Een stropdas heet immers niet zonder reden zo. Een vlinderdas is niet veel comfortabeler en in feite wel tamelijk formeel. De vraag is dus of je het jezelf moet aandoen om de hele dag met zo’n band om je nek te lopen. Natuurlijk bestaan er nog de clip-ons, maar dat is velen van ons de eer te na omdat we als mannen toch liever zelf onze vlinderdas strikken. Toch is het een overweging waard als een handig compromis tussen wél een vlinderdas dragen zonder last te hebben van het oncomfortabele aspect.

Wees geen clown

Je kunt met een vlinderstrik twee kanten op. Een sobere vlinderdag leent zich uitstekend voor formele situaties waarin je er afgekleed bij moet lopen. Ook als dat je doel is in het dagelijks leven kan een sobere vlinderdas je outfit, en jou dus ook, net dat extra beetje stijl geven. Anderzijds bestaan er ook vlinderdassen die ronduit clownesk zijn. Er is niets mis met kleur en het experimenteren daarmee in je outfit om het wat speelser te maken, maar de verkeerde vlinderdas vernietigt alle illusie van stijl en degradeert je tot een lolbroek. Trek liever een mooie pantalon aan dan de lolbroek, zouden we willen zeggen.

Vlinderdas of stropdas?

Als je dan toch iets om je nek wilt om afgekleed te zijn, waarom zou de keuze dan op de vlinderdas vallen? De stropdas biedt meer mogelijkheden om te variëren en komt veel minder snel clownesk over. Maar de stropdas heeft ook, veel meer dan de vlinderdas, een plezierloos imago. Hij wordt gedragen door zakenmensen, politici en bruidegoms. In feestelijke omstandigheden zoals gala’s is juist de vlinderdas veel meer de standaard. De associatie met een leuke tijd is dan ook sterker bij de vlinderdas. Dat imagoverschil maakt de vlinderdas veel gepaster voor een dagelijks outfit. Het voegt net een stukje extra feestelijkheid toe waarmee je wellicht nog bij anderen een glimlach op het gezicht kunt toveren. Tenzij je er zelf een zuur gezicht bij trekt; dan ben je meer een tragische clown.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like