Lifestyle

Wat is de leukste Scandinavische hoofdstad?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De Scandinavische landen spreken aardig tot de verbeelding. We stellen ons er al snel houten huizen, beeldschone natuur en veel sneeuw bij voor. Toch zijn naast de landelijke hoogtepunten ook de hoofdsteden van de Scandinavische landen zeker een bezoek waard. Maar wat is nu eigenlijk de leukste Scandinavische hoofdstad? We lopen ze allemaal even door met je.

Kopenhagen

Een Kopenhagen citytrip is zeker het overwegen waard. De Deense hoofdstad is knus en lieflijk en kent verschillende bezienswaardigheden die de ervaring gevarieerd houden. Langs het water vind je mooie gekleurde huizen die je het echte Scandinavische gevoel geven. In het water vind je het beroemde beeld van de Kleine Zeemeermin, een herinnering aan de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Voor vermaak kun je naar het beroemde Tivoli-pretpark dat in het centrum van Kopenhagen ligt. Houd er wel rekening mee wanneer je voor een weekend trip Kopenhagen wilt gaan dat accommodatie behoorlijk duur is. Wel is dit dé Scandinavische hoofdstad waar je voor een fatsoenlijke prijs alcoholische dranken kunt krijgen.

Stockholm

De roots van Stockholm als oude Hanzestad zijn nog waar te nemen in de prachtige en gezellige oude stad, die op een eilandje in de archipel van Stockholm ligt. Je vindt hier leuke bars, restaurants en bijzondere winkeltjes. Kom je in december, dan kun je er ook nog op een kerstmarkt stuiten. Ook in de meer kosmopolitische nieuwere delen van het stadscentrum is er meer dan genoeg te doen. Sla zeker het stadsdeel Djurgarden niet over, en breng ook een bezoekje aan de mooie cilindervormige bibliotheek. Stockholm is niet goedkoop, en vooral alcohol is erg duur.

Helsinki

Technisch gezien is Finland niet Scandinavisch, maar de Zweedse invloeden zijn er duidelijk zichtbaar. De hoofdstad Helsinki ligt aan kleine archipel, en de haven bevindt zich midden in het centrum. De stad heeft een wat statig karakter en kan niet iedere bezoeker evenveel bekoren. Ga je wel voor een stedentrip Helsinki, bezoek dan in ieder geval de archipel, een uit rots gehouwen kerk, de rijkelijk versierde Russisch-Orthodoxe kerk en – als het weer er zich voor leent  – ook het wat hoger gelegen park. Houd er rekening mee dat alles in Helsinki behoorlijk aan de prijs is. Een matig biertje kost al snel acht euro in de horeca.

Oslo

Je zou de hoofdstad van Noorwegen kunnen beschrijven als Stockholm-light. Oslo heeft wel degelijk een Scandinavisch karakter, maar er is simpelweg minder te zien en te doen dan in de Zweedse hoofdstad. Bezoek in ieder geval het fort, het park met bijzondere beeldhouwwerken en National Gallery, waar je werken van Edvard Munch kunt bekijken. Pak de metro naar het noordwesten van de stad, waarbij je op een gegeven moment bovengronds de berg op gaat, tot aan een wintersportgebied. De natuur en mooie vergezichten zijn niet ver weg vanuit het centrum. Vooral in de winter is een trip de berg op erg mooi. Wanneer je dan de metro naar het noordoosten pakt, kun je bij een bevroren meer komen. Het zal je niet verbazen dat ook een citytrip Oslo naast bezienswaardigheden ook gepaard gaat met relatief hoge kosten. Scandinavië is nu eenmaal duur.

Reykjavik

We kunnen er kort over zijn: je gaat niet naar IJsland voor een citytrip Reykjavik, want daar is de reis te lang en te duur voor, het land te bijzonder voor en de stad niet boeiend genoeg voor. Reykjavik is een stad van zo’n 123.000 inwoners, en dus raak je vrij snel uitgekeken. Bezoek wel de bijzondere kerk die op een heuvel in het centrum staat, en ga ook zeker naar de top van de toren voor een mooi uitzicht. In het stadsdeel dat onder de kerk ligt vind je de leukste winkeltjes van de stad. Verder is Reykjavik vooral een startpunt voor verdere verkenning van het land. Het beroemde Blue Lagoon-kuuroord en de bekende geisers zijn beide als een dagtrip te bezoeken vanuit de hoofdstad. Ook in IJsland liggen de prijzen voor accommodatie erg hoog. Zoek in Reykjavik naar bars met een ‘happy hour’ als je een betaalbaar biertje wilt.

De leukste

De slimmeriken zullen opmerken dat we Torshavn, de hoofdstad van de Faeröer-eilanden hebben overgeslagen. De reis hier naartoe is erg duur en de stad is naar onze standaarden een dorp, en daarom achter we Torshavn geen goede bestemming voor een stedentrip. Wat is dan de Scandinavische hoofdstad die zich het best leent voor een leuke citytrip? Naar onze mening is het aanbod het meest gevarieerd in Stockholm. De stad is in het bijzonder sfeervol tijdens de donkerdere dagen van het jaar. Vergeet dan niet je handschoenen, sjaal en muts mee te nemen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like