Baarden

Wat is het verschil in gebruik tussen een baardkam en een baardborstel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Een onverzorgde baard gaat woekeren, ongezond uitzien en geeft je een ongewassen uitstraling. Daarom is het van belang om je baard gezond te houden en in model te brengen. Daarbij komen de baardkam en de baardborstel van pas. Maar welke gebruik je waarvoor? We bespreken het verschil in gebruik tussen een baardkam en een baardborstel.

Normale kam of baardkam?

Waarom zou je eigenlijk niet gewoon een normale kam voor je hoofdhaar gebruiken voor je baard? Haar is haar, toch? Een belangrijk verschil is echter dat je baard minder dichtbehaard is dan je hoofd. Om dan meer controle te hebben over het effect van het kammen, is het nodig om gerichter te kunnen kammen. Daarom zijn baardkammen doorgaans kleiner en dikker dan een normale kam. Het bijkomende voordeel hiervan is dat je je baardkam dus ook makkelijker in de zak kan steken om je baard overdag nog af en toe te kunnen bijwerken. Wat verder opvalt aan een baardkam ten opzichte van een gewone kam, is dat er meer ruimte tussen de tanden van de kam zit. Dit is nodig omdat gezichtshaar doorgaans dikke is en meer krult dan hoofdhaar. Dankzij de grotere ruimte tussen de tanden kom je makkelijker door je baardhaar heen zonder dat je voortdurend aan de haren trekt. Ook in combinatie met een styling product als baardwax maakt een baardkam het stylen een stuk makkelijker.

Wat doe je met de baardkam in plaats van de baardborstel?

Hoewel je voor je hoofdhaar nog wel eens een kam en een borstel door elkaar kunt gebruiken om tot en vergelijkbaar effect te komen, is dat bij een baard niet het geval. Een baardkam en een baardborstel hebben beide heel andere doeleinden. De uiterlijke verschillen zijn evident: een baardkam heeft tanden en een baardborstel heeft haren. De baardkaam gebruik je om je baard mee te stylen nadat je er een styling product zoals baardwax in hebt gesmeerd. Wanneer je dit doet met een borstel, wordt het een smeerboel en krijg je als klap op de vuurpijl de borstel ook moeilijk weer schoon, iets wat met een baardkam geen probleem hoeft te zijn. Een baardkam kan naast het stylen van de baard ook gebruikt worden om klitten mee uit je baard te kammen.

Let op het materiaal van de baardkam

Wanneer je een baardkam aanschaft om je baard mee te stylen, doe je dat omdat je een goed verzorgde baard wilt. Vanuit dat oogpunt is het belangrijk om aandacht te besteden aan het materiaal waarvan de baardkam gemaakt is. De goedkoopste baardkammen zijn gemaakt van plastic en worden machinaal geproduceerd. Op de tanden van deze plastic zitten kleine kartels die je met het blote oog niet goed kunt zien, maar wel je baardharen ongemerkt kunnen beschadigen en voor gespleten haarpunten zorgen. Dit probleem zou je niet moeten hebben wanneer je een duurdere baardkam van hout, celluloseacetaat, ivoor (niet diervriendelijk!) of metaal koopt. Houd er rekening mee dat houten kammen moeilijker schoon te maken zijn en wat stroever kammen omdat ze niet zo glad zijn. Metalen kammen worden statisch, wat ook vervelend kan zijn.

Wat doe je met de baardborstel?

De baardborstel gebruik je niet in plaats van de baardkam, maar vóór de baardkam. Waar het stylen de laatste touch is, heeft een baardborstel als functie om de baard te verzorgen. Hij is in die zin multifunctioneel, omdat je er ten eerste de baard mee reinigt doordat je er roos en andere onzuiverheden in de baard mee kunt verwijderen. Daarnaast scrub je er de huid onder de baard mee, zodat je ook die loszittende huidschilfers uit de baard kunt borstelen. Daarnaast kan de baardborstel ook helpen om je baard te verzachten. Wanneer je baardolie of baardbalsem in je baard gebruikt, kun je met behulp van een baardborstel de oliën goed verspreiden door de baard, waardoor je een zachte baard krijgt én de huid onder de baard gehydrateerd wordt. Wacht echter wel met het borstelen van je baard tot hij droog is, ander loop je het risico dat je je baardharen kapot borstelt. Een goede baardborstel is gemaakt van haren van wilde zwijnen.

Met andere woorden: niet borstelen met je kam en niet kammen met je borstel dus. Heb je baard lief en verzorg hem zo goed als mogelijk!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like