Sports

6 onbekende en onderschatte wintersportbestemmingen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De winter is weer op komst, en dat betekent dat we kunnen gaan denken aan wintersport. Wat zou dat een heerlijk gevoel van vrijheid geven, om met alle restricties rondom corona tóch van de berg af te kunnen razen op de ski’s of het snowboard. Of dat gaat lukken, moeten we nog maar zien, maar dat neemt niet weg dat we wel alvast kunnen kijken waar zo’n wintersportvakantie naartoe zou kunnen gaan. We bespreken zes onbekende en onderschatte wintersportbestemmingen in (de buurt van) Europa.

Borovets, Bulgarije

Wil je op budget wintersportvakantie waar je niet zo veel andere Nederlanders zult tegenkomen? Overweeg dan om vlucht te boeken naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. In de stad zelf valt er natuurlijk weinig te skiën, maar op een uur rijden van Sofia de bergen in vind je het wintersportoord Borovets dat uiteraard bijzonder populair is onder de locals. Hier kun je je voor weinig geld uitleven op voor velen onbekende pistes. Mooi meegenomen is dat de prijzen van accommodaties en eten en drinken bijzonder meevallen ter plekke.

Oddskard, IJsland

Heb je juist wél het budget om jezelf een keer te trakteren op een wat duurdere wintersportvakantie off the beaten tracks voor de gemiddelde Europeaan? Dan kun je een trip naar IJsland overwegen voor een bijzondere wintersportvakantie. In de winter is het donker in IJsland, maar men is daar zo aan gewend dat het leven erop ingesteld is. In Oddskard kun je heerlijk skiën in een bijzondere omgeving waar soms zelfs enkele gletsjers toegankelijk zijn. Alles is vreselijk duur in IJsland, van accommodaties tot eten en drinken. Maar daar krijg je wel een aanzienlijke kans om het noorderlicht te zien voor terug. Wil je liever niet in de donkere dagen naar IJsland, ga dan voor of na de winter, van ook dan het kan sneeuwen in IJsland.

Lapland, Finland

Ook in Finland maak je kans om een wintersportvakantie te combineren met het zien van het noorderlicht. In Lapland, in het noorden van Finland, kun je op verschillende plekken uitstekend skiën. Levi (39 kilometer piste) en Ylläs (55 kilometer piste) zijn hier de twee populairste wintersportgebieden. Boek een knus hutje in winters Lapland en ga ook op sneeuwscootertocht om rendieren te spotten. Je kunt in Fins Lapland terecht om te skiën vanaf half november tot en met eind mei. Een skipas heb je al voor minder dan 50 euro per dag.

Palandöken, Turkije

Bij Turkije denk je toch vooral aan zon en niet aan wintersport. Dat is ten onrechte, want in de winter kun je uitstekend skiën in noordoosten van Turkije. Om precies te zijn in het skigebied Palandöken, dat van begin december tot eind april geopend is voor wintersport. Hier vind je 50 kilometer van de langste en steilste pistes ter wereld. Duur hoeft het ook niet te zijn: door de all-inclusive pakketten die hotels aanbieden waarbij de skipas vaak is inbegrpen, is een wintersportvakantie in Turkije juist relatief goedkoop.

Szczyrk Mountain Resort, Polen

Voor een alternatief binnen rijafstand – als zelf ook naar Oostenrijk zou rijden tenminste – kun je ook naar Polen afreizen. In het zuiden van het land vind je daar het Szczyrk Mountain Resort skigebied. Daar heb je de beschikking over 36 kilometer aan piste en betaal je slechts 27 euro per dag voor een skipas. Neem daarin mee dat de kosten voor accommodatie en eten en drinken ook nog eens relatief laag zijn, en je kunt een prima budget wintersportvakantie hebben!

Trysil, Noorwegen

Denk je aan Noorwegen, dan denk je aan fjorden. Maar het land heeft natuurlijk ook nog een oostelijke zijde zónder fjorden. Daar vind je ook, tegen de Zweedse grens aan, het grootste skigebied van Noorwegen in Trysil. Hier heb je vanaf half november tot eind april de beschikking over 71 kilometer aan pistes om je op uit te leven. Neem wel een goed gevulde portemonnee mee, want een skipas kost zo’n 50 euro per dag en Noorwegen is in het algemeen een duur land.

Zo zie je maar dat je ook op andere plekken dan Winterberg en de Franse, Oostenrijke en Zwitserse Alpen terechtkunt voor een mooie skivakantie. Het onbekende voegt dan ook nog eens iets extra’s toe. Alle reden om buiten de gebaande paden van het bekende Centraal-Europese wintersporttoerisme te denken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like