Lifestyle

8 leuke steden voor een weekendje weg

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Hoewel er over de komende maanden versoepelingen plaatsvinden met betrekking tot de lockdown die we opgelegd hebben gekregen door het coronavirus, is het nog niet echt duidelijk wanneer we weer op vakantie naar het buitenland kunnen. Het is een vuurtje dat in velen van ons brandt, die drang om er even helemaal tussenuit te zijn met je partner of je vrienden. Daarom geven we je alvast inspiratie met een aantal leuke steden voor een weekendje weg, want het begint hoog tijd te worden voor een fijne citytrip.

Marrakesh

Een van de leukste steden voor een weekendje weg is Marrakesh. Het is ‘maar’ drie-en-een-half uur vliegen, en dan ben je in een geheel andere wereld. Neem een traditioneel Marokkaans gasthuis, een ‘riad’, als hotel voor de ultieme ervaring. Geniet van de geuren, kleuren en geluiden die een fusie van Arabisch en Afrikaans zijn. Ga er niet heen voor een zuipfestijn, want alcohol is er duur en op weinig plekken te vinden. Vergeet de zonnebrandcrème niet!

Tallinn

Eén van de leukste steden van Europa is Tallinn in Estland. Je gaat er niet heen voor het lekkere weer, maar voor het uitstekend bewaard gebleven middeleeuwse oude stadscentrum compleet met stadsmuur. Daar vind je allerlei leuke winkeltjes, cafés en restaurants met aparte thema’s. Topbierbrouwerij Põhjala heeft er zelfs een eigen kroeg waar je kunt genieten van hun brouwsels. Bezoek de centrale markt achter het treinstation voor een klassiek stukje ‘tweede wereld’. Vanuit Tallinn het ook mogelijk om per boot een dagtrip naar Helsinki te maken.

Edinburgh

Wat ook zeker tot de leuke plaatsen voor een weekendje weg behoort, is de Schotse hoofdstad Edinburgh. Men kiest vaak voor Londen, maar Edinburgh is een stuk gemoedelijker alles is een stuk beter beloopbaar. Je bent er ook zo in de natuur of aan de kust, terwijl het centrum een plaatselijk nog aanvoelt alsof je in de middeleeuwen beland bent. En het is natuurlijk een uitstekende plaats om single malt whisky te drinken.

Bratislava

Onder onze leukste steden voor een weekendje weg hoort ook de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Het is een kleine, charmante stad waar alles binnen loopafstand af is en het uitstekend bier drinken is. Geniet in de restaurants ook van de Hongaarse invloeden en beklim de berg naast de oude stad om het kasteel van Bratislava te bezichtigen. Heb je het wel gezien? Dan is een dagtrip naar Wenen, dat maar 60 kilometer verderop ligt, uitstekend mogelijk. Alleen liggen de prijzen daar wel aanzienlijk hoger. Probeer in Slowakije ook de Vinea, een frisdrank gemaakt van druiven.

Porto

Lissabon krijgt alle credits, maar Porto is stiekem ook een van de leukste steden in Europa voor een stedentrip. Porto heeft het allemaal: een bergachtige setting, een rivier met een fijne kade, een authentieke oude stad, een kasteel én natuurlijk heel veel port! Aan de rivier kijk je uit over alle portopslaghuizen in Villa Nova de Gaia, waar je een rondleiding en een proeverij kunt doen. Ga ook voor een excursie over de Douro-rivier, waarbij je door de binnenland vaart langs alle wijngaarden.

Riga

De Letse hoofdstad Riga is van alle Baltische hoofdsteden, die alle drie een bezoek waard zijn, het meest ‘stad’. Gelegen aan de brede Daugava-rivier is het charmante oude centrum van deze Hanzestad, waar het goed wandelen en vertoeven is. Buiten een centrum is een groene ring van parken en vind je veel Art Nouveau-gebouwen. De centrale markthallen, wat oude Duitse zeppelinhallen zijn, bieden een mooi inkijkje in het gewone dagelijkse leven in een voormalige Sovjetrepubliek. Sla zeker niet de grote Russisch-orthodoxe kathedraal even buiten de oude stad over.

Ljubljana

De Sloveense hoofdstad Ljubljana is, net als Bratislava, een charmante kleine stad die gedomineerd wordt door een kasteel op een berg. Het kleine maar lieflijke oude centrum trekt veel jonge mensen, en bij goed weer is het er levendig en gezellig. Een uitstekende plek om onder het genot van een ijsje naar mensen te kijken. Maak als het kan ook een uitstapje de binnenlanden van Slovenië in, want het landschap is er prachtig.

Kiev

De hoofdstad van Oekraïne is gewoon veilig om te bezoeken. Kiev is een imposante, Oost-Europese stad vol met mooie kloosters en kerken en groteske, typisch socialistische architectuur. Je kunt er uitstekend shoppen, uitkijken over de Dnjepr-rivier en je moet er natuurlijk de Chicken Kiev proberen. Het is een goed betaalbare bestemming, wat Kiev extra aantrekkelijk maakt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like