Tech

Games uit de jaren ‘90 waar we met genoegen aan terugdenken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Velen van ons waren jong tussen 1990 en 2000 en vermaakte zich met de games van de jaren ’90, een tijd waarin games belangrijke ontwikkelingen doormaakten en er nog veel revolutionair was op het gebied van PC games en spellen op consoles als de Nintendo. De spellen van de jaren ’90 zijn iets waar we soms met weemoed aan terugdenken. Aan die tijd dat we ook daadwerkelijk tijd hadden om te gamen en dat games nog origineel en vaak ook eenvoudig en direct speelbaar waren. We zetten in het kader van jeugdsentiment een aantal van de leukste computerspellen van de jaren ’90 op een rijtje.

Mortal Kombat

Mortal Kombat betekende vooral lekker op elkaar of je automatische tegenstander in hakken. Je kon met verschillende karakters spelen, elk met zijn of haar eigen moves. Deed je het goed, dan werd je beloond met de oproep ‘finish him’ en kon je het laatste oordeel vellen over je opponent. Een goed spel om je agressie mee kwijt te raken.

Roller Coaster Tycoon

Je eigen attractiepark bouwen, dat was toch genieten. Je kon het pretpark bouwen dat je zelf graag zou bezoeken, compleet met attracties en eettentjes. Het mooiste was het zelf ontwerpen van achtbanen. Niet alles kon zomaar, want het moest ook een veilige achtbaan worden, anders had je dode bezoekers op je geweten. Deed je het goed, dan werd je beloond met veel en enthousiaste bezoekers die het uitkraaiden van plezier.

Theme Hospital

Ziekenhuisdirecteuren in de dop konden alvast ervaring opdoen met hun eigen ziekenhuis in Theme Hospital. In dit ziekenhuis moest je zelf dokters aannemen om ziektes als een opgeblazen hoofd te behandelen. Af en toe werd in de gang gekotst door een patiënt, maar als het goed is had je een klusjesman aangenomen om het op te ruimen.

Sim City 2000

Natuurlijk was de eerste Sim City al gaaf, want je kon je eigen stad bouwen. Maar Sim City 2000 maakte van het bovenaanzicht een schuin 3D-aanzicht wat veel meer tot de verbeelding sprak. Nu kon je als burgemeester nog veel beter zien hoe jouw stad eruit kwam te zien.

Wolfenstein 3D

Wat was er lekker dan even een rondje nazi’s afknallen terwijl je je weg zocht door Hitler’s bunker? Achter elke vlag kon een verborgen ruimte schuil gaan, waardoor je eindeloos kon dwalen. De belofte van ‘3D’ was nog enigszins relatief in vergelijking met onze huidige standaarden, maar wat hebben we genoten van Wolfenstein 3D.

Big Red Racing

Eén van de ergste ouwehoerspellen, maar ook niet een van de bekendste jaren ’90 games. Met racebanen over de hele wereld én het universum (de maan, Venus en Mars waren ook beschikbare banen) en een wat krakkemikkige race-ervaring, voorzien van tamelijk irritant, grappig bedoeld commentaar. Je kon ook van de ene kant van de kaart af rijden om na een lang niemandsland aan de andere kant terug te komen.

Pizza Tycoon

Als eigenaar van je eigen pizza-imperium kon je creatief zijn met het beleggen en je creaties proberen aan de man te brengen in je restaurants. Soms kwam de maffia op bezoek om je geld af te troggelen of je zaak te vernielen. Ook kon je pizzabakwedstrijden aangaan, waarbij het halfslachtig kopiëren van je tegenstander vaak al tot de overwinning leiden.

Fifa 96

Fifa 96 was een revolutie, het eerste 3D-voetbalspel met een commentator die ook nog eens de namen van alle spelers in het spel kende. John Motson’s zinnetje ‘the referee needs a new pair of spectacles’ zijn we nog niet vergeten. Het succes van de Fifa-serie is zonder meer te danken aan de ontwikkeling van deze voor zijn tijd fantastische game.

Civilization I

Civilization was een genre op zich, dat daarna ook veel gekopieerd is in andere succesvolle spellen. Je moest met jouw beschaving de wereld veroveren door handel te drijven, oorlog te voeren, wetenschap te bedrijven of simpelweg door op verkenning uit te gaan. Je was een soort almachtige Columbus dus.

The Sims

Wie heeft er niet urenlang andermans leven geleefd in The Sims? Je kon je droomhuis bouwen en het leven van jouw virtuele familie geheel sturen. Je had een dagtaak aan het gelukkig en gezond houden van je karakters. Een soort oefening voor het onderhouden van een gezin, dus.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like