Baarden

Je baard verven: waarom zou je het doen en hoe doe je het?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Dat je je hoofdhaar kunt verven, is de gewoonste zaak van de wereld. Waarom zou je dan je baard niet kunnen verven? Misschien vind je dat je baard niet voldoende egaal in dezelfde kleur is en stoor je je daaraan. Of je baard heeft niet dezelfde kleur als je hoofdhaar. Of je baard is grijs aan het worden en je wilt dat maskeren. Dat zijn goede redenen om je baard te verven. Maar hoe pak je dat aan?

Baardverf of haarverf?

Er is speciale verf voor je baard te krijgen. Dit is een soort verf die niet uitgroeit, maar vervaagt. De echte kleur komt niet weer tevoorschijn als de haren verder groeien, waardoor het er natuurlijker uitziet. Wil je toch gewone haarverf gebruiken, kies dan voor niet-permanente verf, omdat deze niet uitgroeit. Het is wel zo dat speciale baardverf wat dikker is en daardoor makkelijker aan te brengen is. Bekijk verschillende baardverven hieronder:

De kleur kiezen

Baardkleuring werkt het beste als het aanvullend is op de originele haarkleur. Het lukt nooit om de onderliggende kleur geheel te verbergen, waardoor je effectief de baardharen maar ongeveer twee tinten donkerder kunt maken met de verf. Daarin moet je kiezen voor een kleur die dicht bij jouw eigen haarkleur ligt. Tenzij jouw hoofdhaar gitzwart is, is het onverstandig om voor een diep zwarte kleur te gaan. Dit valt namelijk vaak donkerder uit dan eigenlijk de bedoeling is. Dit kan je gezicht een harde uitstraling geven of juist je huid bleker laten lijken. Let er ook op dat stugge baardharen de verf minder goed pakken. Om toch met een zo egaal mogelijk resultaat op de gewenste kleur uit te komen, kun je verf kiezen die wat donkerder is dan beoogde kleur en deze dan wat eerder uitspoelen dan op de verpakking aangegeven staat. Of je verf je baard twee keer met dezelfde kleur.

Baard verven voorbereiden

Voordat je begint met je baard verven, is het belangrijk om eerst zeker te weten dat je niet allergisch bent voor de verf. Als je al een gevoelige huid hebt, moet je deze stap vooral niet overslaan. Smeer een beetje verf aan de binnenkant van je arm en kijk hoe je huid daarop reageert. Een allergische reactie kan 48 uur op zich laten wachten, dus heb geduld. Als je geen allergische reactie hebt gekregen en je gaat echt je baard verven, was je baard dan niet van tevoren, want shampoo en conditioner kunnen resten achterlaten die ervoor zorgen dat de baardverf niet goed pakt. Smeer voor het verven wel een laagje vaseline rondom je baard. Zo voorkom je dat je de huid rondom de baard mee verft.

Het baard verven zelf

Het verven van je baard en niet de huid eromheen is precisiewerk. Daarom krijg je er bij speciale baardverfpakketten er doorgaans en kwastje bij. Maak je gebruik van gewone haarverf, gebruik dan geen gewone haarverfkwast. Die zijn echt te groot om je baard mee te kunnen verven zonder de rest van je gezicht mee te nemen, zeker ook niet in de wetenschap dat baardharen dunner gezaaid zijn dan hoofdhaar. Gebruik in dat geval een tandenborstel, zorg dat je je gehele baard bedekt met verf en ga secuur te werk. Neem er de tijd voor, want het is best een kunst. Houd wanneer je klaar bent de droogtijd die op de verpakking van de verf staat aan.

De verf uit je baard spoelen

Als de aangegeven wachttijd verstreken is, kun je de verf uitspoelen met behulp van lauw water. Blijf net zo lang spoelen totdat het water dat uit je baard komt niet meer gekleurd is. Masseer tijdens het spoelen je baardharen, zodat ook verborgen restjes uitgespoeld kunnen worden. Gebruik een schone handdoek om je baard te dragen. Je kunt ook een föhn gebruiken, tenzij je een gevoelig (en geïrriteerde) huid hebt. Pas nu kun je zien of je baard de kleur heeft gekregen die je voor ogen had. Is het resultaat de donker? Was je baard dan meteen met shampoo, dan wordt hij namelijk een tintje lichter. Is de kleur juist te licht uitgevallen, dan kun je de verfprocedure nog eens herhalen. Ben je wel tevreden, was je baard dan in ieder geval 24 uur niet om de kleur zo goed mogelijk te behouden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like