Denk je aan geld lenen, dan denk je waarschijnlijk aan naar een bank toe gaan om een persoonlijke lening af te sluiten. Dat is immers geld lenen in de meest klassieke zin. Je spreekt een bedrag af, legt de rente vast en spreekt een looptijd af. Maar onbewust ga je regelmatig al op andere manieren een lening aan in het leven. We geven daar vijf voorbeelden van.
Kopen op afbetaling
Bij dure producten zie je steeds vaker dat het mogelijk is om in delen te betalen of zelfs pas later te betalen. Dat zie je bijvoorbeeld bij autodealers. Hartstikke handig natuurlijk, want je hoeft dan niet in één keer het hele aankoopbedrag af te tikken. Zo kun je ook een dure aankoop doen als je er eigenlijk het geld nog niet voor hebt. Maar natuurlijk zit er wel een addertje onder het gras: het is bepaald niet gratis. Je betaalt een forse rente (in die mate dat je zelfs beter een persoonlijke lening kunt overwegen), waardoor de auto meer kost dan wanneer je direct uit eigen zak afgerekend had. Ook wordt de afbetalingsregeling geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dat betekent dat kredietverstrekkers kunnen zien dat jij een lopende afbetalingsregeling hebt waar je maandelijks geld aan kwijt bent. Dat is van invloed bij eventuele toekomstige hypotheken, andere leningen en creditcardaanvragen.
Telefoonabonnement met toestel
Denk je aan kopen op afbetaling zoals hierboven besproken, dan denk je misschien niet meteen aan een telefoonabonnement. Daarom bespreken we dit apart. Wanneer je ervoor kiest om een telefoonabonnement te nemen waarbij je een nieuwe smartphone mag uitzoeken, dan ga je ook een afbetalingsregeling aan. Je betaalt de telefoon (naast een eventueel gereduceerd aankoopbedrag aan het begin) af via je maandelijkse abonnementskosten. Betaal je ter waarde van meer dan 250 euro af, dan gaat je telefoonabonnement zelfs de boeken in bij het BKR als een lening.
Creditcard
Heb jij een creditcard in de portemonnee? Dan heb je die waarschijnlijk omdat hij internationale betalingen aanzienlijk makkelijker kan maken. Ook op reis komt een creditcard uitstekend van pas. Maar in de kern koop je wanneer je afrekent met je creditcard iets waar je zelf niet meteen voor betaalt. Dat doet de creditcardmaatschappij voor jou. Deze schiet het voor, en int het later weer bij jou. Het is dan ook zaak om op het moment van inning voldoende geld op je bankrekening te hebben staan, want wanneer je betaling uitgesteld of gespreid wordt, ga je een aanzienlijke rente betalen over het openstaande bedrag. Daarnaast betaal je voor het kunnen gebruiken van je creditcard al enkele tientjes per jaar.
Rood staan
Iets tamelijk banaals als rood staan op je bankrekening is óók een vorm van geld lenen. Het geld dat overgeboekt wordt wanneer je onder de nul uitkomt, is immers niet van jou. Iedere keer dat er een bedrag opgenomen wordt terwijl je in de min staat, betaal je een fikse rente over dat opgenomen bedrag. Om deze redenen hebben veel mensen de mogelijkheid van rood staan dan ook uitgezet bij hun bankrekening. Maar toegegeven, het kan ook verdomd handig zijn om rood te kunnen staan, zeker in een dure maand als je geld tekort komt voor het overmaken van wat kleine bedragen. Laat je er alleen niet toe verleiden om te lang rood te blijven staan.
Leaseauto
Hoewel het misschien niet direct zo lijkt, is een leaseauto ook een soort lening. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan een leasemaatschappij zodat jij in een nieuwe auto kunt rijden en je niet druk hoeft te maken over de verzekering, wegenbelasting, reparaties en het onderhoud. Maar in feite leen je iets tegen een vergoeding, waarbij de auto in veel gevallen ook niet eens ooit jouw eigendom wordt. Je betaalt er dus wel voor, maar je kunt het niet verkopen en de waarde opstrijken. Tussentijds opzeggen van je leasecontract is vaak bijzonder duur, waardoor het je nagenoeg onmogelijk gemaakt wordt. Zo werkt dat vaak ook met het tussentijds aflossen van een lening.
Geld lenen is dus niet zo uitzonderlijk als het misschien lijkt. Het blijft verstandig om waakzaam te zijn op wanneer je in feite een lening aangaat, want het heeft altijd bepaalde consequenties die je eigenlijk liever wilt vermijden.