Lifestyle

6 evenementen of vieringen in Europa waar je bij geweest moet zijn

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het mooie van Europa is dat er op een relatief klein gebied veel verschillende culturen leven, ieder met hun eigen tradities. Daaruit vloeren bijzondere evenementen en vieringen voort die ook voor de buitenstaander zeer de moeite waard kunnen zijn om in ieder geval één keer van dichtbij meegemaakt te hebben. Daarom zetten we met alle plezier hier een aantal van die evenementen en vieringen in Europa in verschillende tijden van het jaar voor je op een rijtje, ter inspiratie voor één van je volgende reizen.

Carnaval in Aalst (februari)

Carnaval vieren we ook in zuiden van Nederland, dus waarom zou ik daarvoor naar België gaan, denk je wellicht? Het Carnaval Oljst zoals het in Aalst genoemd kent een zeer rijke traditie en is erg druk bezocht. Duizenden mensen vieren het carnaval in de straten van Aalst, waar vele praalwagens de draak steken met beroemdheden en politici. In 2010 werd het Carnaval van Aalst opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed, wat een bijzondere prestatie genoemd mag worden. Helaas ging men dan ook wéér zo ver met het ‘draak steken’ dat ze recentelijk ook weer geschrapt werden van die lijst, wat maar weer aangeeft dat het geen brave aangelegenheid is daar in Aalst.

St. Patrick’s Day (maart)

Wil je het liefst een biertje bij je viering, dan is St. Patrick’s Day in Dublin waar je moet zijn. Op 17 maart wordt hier de beschermheilig van het land, die leefde in de vierde en vijfde eeuw, herinnerd. Hij speelde een belangrijke rol in de komst van het Christendom naar de Ieren, dus zijn er onder andere kerkvieringen op St. Patrick’s Day. Maar ook zijn er parades, wordt er uitsluitend groene kleding gedragen en wordt er vooral heel veel bier gedronken.

Copenhagen Distortion (juni)

Het jongste evenement op deze lijst is Copenhagen Distortion, dat van 3 tot 7 juni plaatsvindt in de Deense hoofdstad. Het is in feite een enorm, vijfdaags straatfeest waarbij men het nachtleven, dansmuziek en zogenaamde ‘georkestreerde chaos’ viert. Het begon in 1998 als een ‘slechts’ een eendaags muziekevenement. Inmiddels neemt het de hele stad in beslag. Duizenden feestvierders genieten tijdens Distortion van een zeer gevarieerd eest in de straten van de Deense hoofdstad.

Sankta Lucia

Tomatina (augstus)

Dit evenement is de meest toeristische op deze lijst, maar is evengoed de moeite van het bezoeken waard. Het is een massaal tomatengevecht dat op de laatste woensdag van augustus wordt gehouden in Spaanse dorpje Buñol. Die ene dag dat je er een totale bende van mag maken en een ander mag bestoken met overrijpe tomaten moet je toch een keer meegemaakt hebben. Een alternatief is de Battle of the Oranges, een driedaags sinaasappelgevecht dat in februari plaatsvindt in de Italiaanse plaats Ivrea.

Sankta Lucia (december)

In Zweden en in Finland kun je op 13 december de ‘koningin van het licht’ langs zien trekken. Tijdens Sankta Lucia vinden er optochten plaats die geleid worden door een meisje in witte kleding met kroon van kaarsen haar hoofd. Ook zijn er kerkconcerten. Het markeert het begin van de kerstperiode, en kent zijn oorsprong in het heidense Midwinterfeest. Elk dorp of stad heeft zijn eigen koningin, en ieder meisje wil dat graag één keer mogen zijn. In de rest van de optocht dragen de meisjes een kaars in de hand en zijn de jongens verkleed als ‘sterrenjongen’. Zij delen saffraanbroodjes of peperkoekkoekjes uit. Het gaat gepaard met liederen, die door iedereen uit volle borst worden meegezongen. Vergeet niet de glögg te proberen, een soort glühwein met rozijnen en amandelen.

Hogmanay (oud en nieuw)

Nergens wordt Oud en Nieuw met zoveel passie gevierd als in Schotland. Daarom is de Schotse hoofdstad de place to be rond de jaarwisseling voor de legendarische Hogmanay-viering, dat zijn wortels kent in de viering van de winterzonnewende bij de Vikings. Drie dagen lang zijn de Schotten bezig met de jaarwisseling. Op 30 december trekt een ‘rivier van vuur’ door het hart van de stad in de vorm van duizenden fakkeldragers onder begeleiding van doedelzakken en drums. De echte jaarwisseling wordt gevierd op de hoofdwinkelstraat Princes Street. Wanneer de klokken luiden om middernacht kun je het wereldberoemde vuurwerk bewonderen van de wallen van het kasteel van Edinburgh. Het is een traditie om dan ook gezamenlijk Auld Lang Syne te zingen, wat uitmondt in een enorme vertolking van het oude volksliedje. De volgende ochtend kun je deelnemen aan de Loony Dook, de jaarlijkse nieuwjaarsduik in de River Forth aan de South Queensferry.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like